Hjertemedicinsk Sengeafsnit har nedsat en tværfaglig gruppe "Patienten som partner" som arbejder med at implementere patientinddragende tiltag.
Gruppen består af repræsentanter fra de forskellige professionsgrupper: overlæger, HU-læger, fysioterapeut, sygeplejerske fra afsnittet og hjerteklinikken, afdelingssygeplejersken, specialeansvarligsygeplejerske og udviklingssygeplejerske samt sekretær og en patientkonsulent.
"Patienten som partner" har sat gang i en række indsatser, med det sigte at fremme, at patienter og pårørende inddrages som aktive medspiller i behandling og sygepleje. Det giver værdi for både patienter og personale. Gruppen laver en løbende idegenering som fremmer initiativer, der hver for sig og samlet set bidrager til, at værdierne fra de nationale målsætninger om øget patientinddragelse og øget oplevelse af inddragelse indfris.
Vi har gennem en idegenerende proces i den samlede personalegruppe identificeret 21 konkrete indsatser, som vi har lavet prøvehandlinger på, og en del af tiltagende er implementeret i afsnittet.
- Telefonsamtale med de pårørende efter dødsfald
- Bookning af tidspunkt til pårørende til stuegang
- Patienter opfordres til at forberede sig til stuegang via spørgsmålsark
- Etablering af den afklarende samtale til patienter med alvorlig sygdom
- Facebookside for patienter med hjerterytmeforstyrrelser
- Lukket kontor og fokus på stuegangskoncept
- Mulighed for at optage samtaler med læge og sygeplejerske
- Prøvehandling på patientgenereret journal
- Feedback fra patienterne via patientpostkasse, patientspørgeskema og patientinterview
- Omsorgsstuegang (stuegang hos patienter i slutningen af livet)
- Udskrivningsbrev på patientvenligt sprog
Hvis man skal lykkes med en kulturændring i relation til vores fælles kerneopgave, at vidensdele og inddrage patienter og pårørende, skal der arbejdes tværfagligt med alle faggrupper repræsenteret.
Vi ønsker feedback fra vores patienter og deres pårørende om deres oplevelser under indlæggelse.
Bl.a. spørgeskemaer til patienterne, som de udfylder anonymt ved udskrivelsen.
Der er lavet patientinterviews, der har vist, at patienter og pårørende melder positivt tilbage på de igangsatte indsatser.
Gruppen har samlet medarbejderne om de forskellige indsatser og skabt opbakning til forandringerne ved løbende at inddrage relevante nøglepersoner i prøvehandlingerne og det resterende personale bl.a. via personalemøder, nyhedsmails og ved at italesætte de gode patienthistorier.
Kirsten Lysdahl
Afdelingssygeplejerske
Hjertemedicinsk Afdeling
Regionshospitalet Horsens
7842 6780
kirsten.lysdahl@horsens.rm.dk
Hvor og hvornår er tiltaget gennemført
Hjertemedicinsk Sengeafsnit, 2017-