I patientvejledningen for Kunstigt knæ på www.knae1.hemidt.dk, og der hvor du normalt finder podcast, finder du podcasten "om at få et kunstigt knæ". Den består af tre episoder af ca 15 min. varighed og omhandler tiden før, under og efter operation.
Der er også overvejelser og erfaringer fra patienter, som enten har fået et nyt knæ, eller er tæt på at skulle have et, og fra deres pårørende.
Indhold
- episode – Tiden op til operation
- episode – Selve operatonen og timerne lige efter
- episode - Hjemme igen efter operationen
Athena-prisen 2024
Podcasten vandt Athena-prisen 2024. Læs mere på hemidt.dk.
- Du skal have et koncept for din podcast
- Koncept: Formuleret i én sætning – hvad er formålet
- Målgruppe: Hvem laver I podcasten til?
- Frekvens: Hvor mange skal I lave?
- Episode-længde: Hvor lange skal de være?
- Format: Hvem skal indgå i podcasten, og hvordan vil I forløse konceptet.
- Ideudvikling: I skal have et emne, en vinkel og hvem der skal medvirke
- Så skal I lave manus. En podcast skal have et manus, Strukturen på manusset skal være på plads, inden man begynder at optage.
- Det kan være en god ide at gøre brug af fortællemodellen. på den måde får du struktur over en start, en midte og en slutning af podcasten.
- Du skal kende en eller selv have kendskab til et program, hvor du efter optagelser kan klippe podcasten sammen. Husk at overholde div regler for udgivelse og anvendelse af lyd filer.
- Lyt til podcasten i fred og ro.
- Del den gerne med en pårørende eller lyt til den sammen.
- Skriv evt. spørgsmål ned, så du husker at stille dem til enten fysioterapeut, læge eller sygeplejerske.
8 patienter er blevet spurgt til deres oplevelse.
Podcasten har givet os en mulighed for at formidle sundhedsinformation på en anden måde end det vi normalt gør.
Vi har de seneste år arbejdet med tekst, billeder, video og animation i vores informationsmateriale. Med podcast har vi mulighed for at gøre brug af den menneskelige stemme.
Formatet i en podcast skaber nærvær, og som lytter føler man, at man kommer helt tæt på folkene bag vores operationsforløb. Nærværet og autenticiteten i podcastmediet er helt unik og indeholder en intimitet, som ellers er svær at få med patienterne.
Podcasten har givet os mulighed for at skabe et dialogisk rum, hvor flere kan lytte på samme tid og flere kan få viden fra mange faggrupper i en dialog. Det er en effektiv måde at engagere patienten på, ved hjælp af eksempler og samtale mellem flere faggrupper, signalerer vi høj faglighed og at vi arbejder sammen alle faggrupper med det samme mål.
Vi håber at de patienter der har hørt podcasten er forberedt på en måde der gør at de kan medvirke til fællesbeslutningstagen på et tværfagligt informeret grundlag i forhold til deres knæ forløb.
Vi håber, at vi kan skabe et trygt operationsforløb, hvor vi gennem tværfaglig dialog behandler de spørgsmål og bekymringer den enkelte patient kan have. Vi håber at vi ved at bringe patienterne ind i det dialogiske rum, flytter dialogen fra at systemet taler om systemet til at systemet taler til borgeren/patienten.
Vi har allerede i den tid vi har haft podcasten, fået tilbagemeldinger fra patienter, pårørende, kollegaer og samarbejdspartnere om at de har fået et stort udbytte af at lytte til podcasten. Og at det har været en "hyggelig" måde at tilegne sig viden på samtidig med at man havde andre gøremål.
Mange har lyttet flere gange.
klinisk sygeplejespecialist, Henriette Appelt Henrappe@rm.dk og
sygeplejerske Helle Kjær Hvidfeldt helkjaer@rm.dk, Center for Planlagt Kirurgi
specialkonsulent, Holger Dalgaard HOLDAL@rm.dk, Center for Komptenceudvikling.
Send gerne kommentarer og meninger om podcasts. Eller gode ideer til andre episoder til gavn for patienterne.