Samtaler om liv og behandling er et samtalekoncept, som har været en særlig indsats på Afdelingen for Blodsygdomme på Rigshospitalet. Samtalen har været efterspurgt blandt patienter og pårørende. Fokus for samtalen er at diskutere eksistentielle temaer, og målet er at samtalen kan hjælpe patienterne til at få overblik over deres forløb og fremtidsudsigter.
Der er afsat 60 minutter til hver samtale. Patienter og pårørende bliver bedt om at forberede sig hjemmefra, inden samtalen har fået en særlig invitation og et forberedelsesark. Fælles for samtalerne er desuden at de er tværfaglige, dvs. at både læger, sygeplejersker og evt. personale fra Palliationsenheden deltager.
En del af konceptet er tværfaglig træning af læger og sygeplejersker i den nye type samtale. Samtalen afprøves parvis (en læge og en sygeplejerske) ved simulationstræning med professionelle skuespillere. Fortsat udvikling af kommunikative kompetencer sikres gennem fast supervision af læger og sygeplejersker, som udføres af palliationsenheden på Rigshospitalet.
Der er udviklet en samtaleguide til personalet, som indeholder en ”dagsorden” for samtalen og eksempler på sætninger, der kan anvendes som inspiration til fx at dele prognostisk information og spørge ind til patientens præferencer. Ligeledes giver den et eksempel på en struktur for henholdsvis sygeplejerskens og lægens rolle under samtalen.
Som en del at træningsforløbet til personalet har afdelingen produceret en række film, der kan forberede læger og sygeplejersker til den svære samtale med kronisk syge patienter.
Filmene viser en samtale mellem læge, sygeplejerske, en patient og en pårørende. I filmene er det to skuespillere der agerer hhv. pårørende og patient.
Efterfølgende har både læger og sygeplejersker en samtaleguide, de kan støtte sig til og en skabelon til dokumentation af patientens ønsker i patientjournalen.
Projektet ønsker at imødegå behovet for at tale om fremskreden sygdom på et mere eksistentielt plan. Ved at starte samtalen tidligt i patientens forløb kan behandling og pleje tilpasses den enkeltes patients ønsker under svære livsomstændigheder.
- Patienter og pårørende har taget godt imod samtale - og forberedelsesmaterialet: De oplever at det hjælper dem i den svære situation, da det åbner op for at tale om emner, som kan være uvante at tale om – også i relationen mellem patienten og pårørende. Det kan desuden bidrage til, at de svære emner også kan få sin plads i hjemmet, og i den efterfølgende dialog med personale på hospitalet.
- Samtalekonceptet giver mulighed for at tilpasse information om prognose til patientens ønsker, og at de dermed kan få mulighed for at prioritere, hvordan den sidste tid skal bruges.
Dette samtalekoncept er nomineret til Danske Regioners Årets Borgerinddragende initiativ 2022 under overskriften ”Den sidste tid”.
Stine Novrup Clemmensen
Projektleder, 1. reservelæge, Afdeling for Blodsygdomme
stine.novrup.clemmensen.02@regionh.dk
Cæcilie Borregaard
Klinisk sygeplejespecialist, Afdeling for Blodsygdomme
Caecilie.Borregaard.Myrhoej@regionh.dk
Katrina Pitt Winther
Facilitator, projektchef i Enhed for Patientinddragelse CKO
Katrina.Pitt.Winther@regionh.dk