En del af konceptet er tværfaglig træning af læger og sygeplejersker i den nye type samtale. Samtalen afprøves parvis (en læge og en sygeplejerske) ved simulationstræning med professionelle skuespillere. Fortsat udvikling af kommunikative kompetencer sikres gennem fast supervision af læger og sygeplejersker, som udføres af palliationsenheden på Rigshospitalet.
Der er udviklet en samtaleguide til personalet, som indeholder en ”dagsorden” for samtalen og eksempler på sætninger, der kan anvendes som inspiration til fx at dele prognostisk information og spørge ind til patientens præferencer. Ligeledes giver den et eksempel på en struktur for henholdsvis sygeplejerskens og lægens rolle under samtalen.
Som en del at træningsforløbet til personalet har afdelingen produceret en række film, der kan forberede læger og sygeplejersker til den svære samtale med kronisk syge patienter.
Filmene viser en samtale mellem læge, sygeplejerske, en patient og en pårørende. I filmene er det to skuespillere der agerer hhv. pårørende og patient.
Efterfølgende har både læger og sygeplejersker en samtaleguide, de kan støtte sig til og en skabelon til dokumentation af patientens ønsker i patientjournalen.
Projektet ønsker at imødegå behovet for at tale om fremskreden sygdom på et mere eksistentielt plan. Ved at starte samtalen tidligt i patientens forløb kan behandling og pleje tilpasses den enkeltes patients ønsker under svære livsomstændigheder.